spoortrein

Samen met logistiek dienstverleners H.Essers en Gebr. Versteijnen Tilburg (GVT) heeft verlader Samsung SDS voor de distributie van producten een synchromodale goederencorridor ontwikkeld tussen Brabant en Polen.

Op de corridor tussen Tilburg en Rzepin/Poznan in Polen wordt vervoer over de weg gecombineerd met zoveel mogelijk spoorvervoer. De aankondiging van dit ambitieuze project vond plaats tijdens het Spoorcongres 2017 in Tiel.

De betrokken verlader hoopt ook andere verladers te interesseren in gebruik te maken van deze nieuwe synchromodale dienst, zodat door bundeling van goederen er meer ritten mogelijk zijn en zo een dagelijkse dienst kan worden geboden.
Om de drempel voor andere verladers zo laag mogelijk te maken, wordt de app ingezet die Connekt ontwikkelde in het kader van het actieprogramma Lean & Green Off-Road van de Topsector Logistiek. Een ‘logistieke matching app’: verladers en vervoerders kunnen op een eenvoudige manier direct volumes inbrengen. “Dat versnelt de matching tussen verladers en vervoerders ten behoeve van ontwikkeling en opschaling van gemeenschappelijke vrachtcorridors”, aldus Connekt.

 

Ambitie

NewWays Brabant - een regionaal actieprogramma voor stimulering van nieuwe vormen van samenwerken tussen Brabantse bedrijven – ondersteunt de ontwikkeling van de corridor.
“Samsung SDS heeft de ambitie om internationale corridors te ontwikkelen om ons product zo beschikbaar mogelijk te maken. En wij denken dat we dat het beste kunnen doen door samen te werken”, aldus Robert van Beurden, Transportmanager van Samsung SDS.

spoormannen

Overleg over de corridor Brabant-Polen.


Roland Verbraak, general manager van GVT vult dat aan: “Wij kunnen veel betere service geven aan onze klanten omdat wij de productie die nu plaatsvindt op vrijdag en zaterdag al op zondag aankomt in Tilburg op de railport en al maandag uitgeleverd kan worden in de Benelux.”
De synchromodale corridor moet een besparing opleveren van 3,8 miljoen wegkilometers, waarvan 400.000 in Nederland, waarmee 5.500 ton CO₂ minder wordt uitgestoten.
Maarten Möller, Head of Business Development bij H.Essers: “Deze corridor biedt verschillende voordelen: ‘speed to market’ en we spelen tevens in op de problematiek rondom chauffeurstekorten.”
Met het aantal diensten verveelvoudigt ook de besparing op uitstoot.
Geïnteresseerde verladers en vervoerders worden uitgenodigd om eenvoudig en snel aan te sluiten en kunnen hiervoor contact opnemen met NewWays Noord-Brabant.

spoorapp

De app van Connekt die verladers bij elkaar moet brengen.

 

Over MCA Brabant

MCA Brabant is het Multimodaal Coördinatie- en Adviescentrum Brabant, een kennis- en netwerkorganisatie voor Brabant. MCA Brabant brengt bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen bij elkaar en adviseert over multimodaal transport. Tevens signaleert MCA Brabant trends en ontwikkelingen op het gebied van multimodaal goederenvervoer, initieert en begeleidt multimodale initiatieven van marktpartijen, en vergaart, ontwikkelt en verspreidt kennis en informatie.