logo

Slider

doop duwbak oosterhout1
Oosterhout 1 is de eerste van drie nieuwe duwbakken voor het samenwerkingsverband West-Brabant Corridor (WBC) van de containerterminals in Moerdijk, Oosterhout en Tilburg en het Havenbedrijf Rotterdam. WBC bundelt sinds begin 2018 containerladingen zodat de aan- en afvoer naar en van Rotterdam efficiënter verloopt.

 

De drie inland terminals schaffen elk één duwbak aan. Bak 1 en 2 werden gebouwd bij Armasteel in Grave en afgebouwd bij Damen/CCM3. Bak 3 wordt gebouwd in Maasbree.
De bak Oosterhout 1 werd woensdag 8 april in Werkendam bij Damen/CCM3 gedoopt door Elsa Rietveld, echtgenote van Arie Rietveld, de eigenaar van de terminal in Oosterhout. Voor de zomervakantie worden ook de andere twee (‘Tilburg’ en ‘Moerdijk’) verwacht. De bakken hebben elk een capaciteit van 144 TEU met drie lagen en 192 TEU met vier lagen containers. Ze zijn speciaal gebouwd voor het vervoer van containers.
Arie Rietveld: “De bakken worden ingezet door CCB (Combined Container Barging in Moerdijk – red.) voor Rotterdam-Antwerpen-verkeer en intern feeder in Rotterdam en door WBC voor Rotterdam-Moerdijk-verkeer. In Moerdijk wordt de bak achtergelaten en het klasse V-schip vaart naar Oosterhout en Tilburg. In feite zien wij de bak hier in Oosterhout nooit. We werken al enige tijd zo met gehuurde bakken. Deze nieuwe bakken steken minder diep dan bakken die oorspronkelijk voor het vervoer van ertsen werden ontworpen. Daardoor hebben ze minder weerstand en gebruiken ze minder energie om te vervoeren. We kunnen met schip en duwbak gezamenlijk bij de terminal in de zeehaven meer 400 TEU per call aanbieden in de fixed windows die daar juist voor zijn gecreëerd. Dus dat heeft de voorkeur van de zeeterminal.”
Op de sociale media krijgen de deelnemers aan West-Brabant Corridor de felicitaties met dit nieuwe schip: ‘goed nieuws in deze moeilijke tijd’. Ook directeur Hendrik-Jan van Engelen van MCA Brabant zegt ‘zeer verheugd te zijn met deze ontwikkeling in deze moeilijke tijden’.

 

doop duwbak oosterhout1 2

 

Elsa Rietveld heeft zojuist de doop verricht van de nieuwe duwbak Oosterhout 1 voor West-Brabant Corridor. Rechts Arie Rietveld. (foto's CTO)