logo

NIEUWSBERICHT

Grouppicture NewPortOp 11 en 12 juli bracht een 28-koppige delegatie van de Chinese provincie Jiangsu een bezoek aan een aantal terminals in de provincie Brabant en de Rotterdamse haven. De provincie Brabant heeft al 25 jaar een samenwerkingsverband met Jiangsu met wederzijdse vertegenwoordigingen in de beide provincies en regelmatig handelsmissies over en weer. Bij deze missie lag het accent op de ontwikkeling van havens en maritieme activiteiten. De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van de verschillende havens en terminals, die de provincie Jiangsu rijk is.

Een van de speerpunten voor China is de economische ontwikkeling van de provincie Jiangsu op een duurzame manier, die gebruik maakt van de strategische ligging van deze provincie (aan de Gele Zee en in de nabijheid van Korea, Japan, Rusland en Shanghai), maar ook aan de monding van de Yangtze rivier en met grote steden als Nanjing en Beijing in het achterland.

 


China wil de provincie ontwikkelen als kruispunt in het Belt and Road-initiatief (de Nieuwe Zijderoute) en als deel van de Yangtze River Economic Belt (de ontwikkeling van twee industriële gordels aan weerszijden van de Yangtze rivier).kaartje china

Naast Shanghai, dat net ten zuiden van de provincie ligt aan de monding van de Yangtze beschikt de provincie over drie grote deep sea-havens: Nantong, Yancheng en Lianyungang.
In Jiangsu wonen 80 miljoen mensen en er zijn 380 van de 500 Top 500 multinationale bedrijven gevestigd met een nadruk op de productie van computer- en telefonieproducten, machinebouw en chemicaliën.

 

Grouppicture GVT

Best practices
Doel van het bezoek aan Brabant en Rotterdam was dat men wilde leren van ‘best practices elders, maar ook op zoek is naar samenwerking. Internationalisering is dan ook één van de speerpunten in het actieprogramma van de provincie.
Men was niet alleen geïnteresseerd in de hardware, maar ook in de ICT en het beheer van de havens.Presentatie Li Mingshuang directeur Havendivisie

Op de donderdag werden de havens/terminals van Moerdijk, Oosterhout en Tilburg bezocht, waarbij uitgebreid werd stilgestaan bij de West-Brabant Corridor. Op vrijdag was er een seminar bij het Havenbedrijf Rotterdam, waar beide havens zich presenteerden en er door het Havenbedrijf aandacht werd geschonken aan het speerpunt ICT en de Nederlandse Douane inzicht gaf in haar manier van werken. Er werd afgesloten met een zeer geanimeerd netwerkevent.
Al-met-al een voor beide zijden zeer levendige en leerzame ervaring!
Het bezoek werd georganiseerd door Li Zhenhua van de China Jiangsu Provincial Economic and Trade Office in Nederland samen met gastheren. De delegatie stond onder leiding van Li Mingshuang, directeur van Havendivisie van de provincie Jiangsu.

terminal oosterhout2


Presentation GVT