logo

NIEUWSBERICHT

Goed nieuws voor onze partner BTT Multimodal Container Solutions uit Tilburg. Zij ontvingen een subsidie van  € 750.000 via het Europese subsidieprogramma Connecting Europe Facility (CEF). Hiermee doen zij onderzoek doen naar de realisatie van een nieuwe binnenvaart-containerterminal in Bergen op Zoom.

De toekenning is een krachtig signaal dat Europa het belang van een goede infrastructuur voor containervervoer over water onderkent. Met de realisatie van de terminal speelt Bergen op Zoom straks een rol van betekenis in het internationale containervervoer over water.

visual BoZ

Het onderzoek richt zich op de aanleg van de terminalinfrastructuur voor containeroverslag in de Theodorushaven in Bergen op Zoom. Deze ligt aan het Rijn-Scheldekanaal, aan de corridor Rotterdam-Antwerpen. Bergen op Zoom heeft de status ‘kernhaven’ in het Europese transportnetwerk. Daarom is het de ideale locatie om in te spelen op de verwachte groei in het internationale containervervoer. De Gemeente Bergen op Zoom voerde onlangs nog een grote havenrenovatie uit.

Nieuwe terminal aangesloten op WBC
De nieuwe terminal wordt aangesloten op de West Brabant Corridor (WBC) dat de containerstromen tussen Moerdijk, Oosterhout en Tilburg bundelt van en naar de Rotterdamse haven. De komst van de nieuwe terminal in deze corridor zorgt voor een verwachte groei in volume van meer dan 550.000 TEU per jaar. Daarnaast ziet BTT met de terminal in Bergen op Zoom uitstekende kansen voor versnelde groei van het containervolume over water van en naar Antwerpen.

Verwachte ingebruikname tweede kwartaal 2022
BTT rondt, zo is de bedoeling, in het derde kwartaal van het jaar de studie af. Naar verwachting kan de bouw aansluitend starten met een verwachte ingebruikname in het tweede kwartaal van 2022.