logo

NIEUWSBERICHT

Op 17 september is het eerste bietenschip van de nieuwe structurele verbinding tussen Limburg en Dinteloord, gearriveerd in Oudenbosch. Een mijlpaal en het gevolg van een succesvol afgeronde pilot in 2021 waarvoor MCA Brabant eerst onderzoek heeft verricht.

MCA Brabant-directeur Hendrik-Jan van Engelen: “Cosun Beet Company transporteerde de afgelopen jaren tijdens de bietencampagne vrijwel alle bieten over de weg. Dit gebeurt voornamelijk in het laatste kwartaal van het jaar. Vorig jaar heeft er een pilot plaatsgevonden waarbij een beperkt aantal suikerbieten per schip vervoerd is. Dit jaar heeft Cosun Beet Company besloten om een aanzienlijk groter gedeelte (1/3 van de Limburgse oogst) over water te vervoeren. Het was eigenlijk niet meer dan logisch dat de pilot een structureel vervolg krijgt. Maar toch vraagt het van alle betrokkenen de wil en houvast om het dan ook écht te doen.

Samen met Cosun Beet Company, Gemeente Steenbergen, Provincie Noord Brabant, en Logistics Community Brabant is MCA Brabant erin geslaagd om duurzaam vele vrachtwagens van de weg te halen, het vervoer te verduurzamen, CO2-uitstoot te reduceren en de kosten te verlagen.

Ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten om haar steentje bij te dragen, door de subsidie onder de Modal Shift-regeling voor dit project toe te kennen. Een mooie erkenning voor alle inspanningen die door de deelnemende partijen geleverd zijn.

Deze case laat zien dat we samen met ons netwerk heel concrete kansen creëren die winst opleveren voor alle betrokkenen. Minder druk op de weg, minder CO2-uitstoot, op naar een duurzame wereld.

Foto: Vertegenwoordigers van alle partijen in Oudenbosch waren erbij dat de eerste schepen van de bietencampagne in Oudenbosch arriveerden en werden gelost.