logo

Slide Background Modified
Projecten

Ontwikkelen en stimuleren Joint corridors

MCA Brabant en LCB werken nauw samen bij de ontwikkeling van Joint Corridors door Brabantse verladers en vervoerders. Deze is onderdeel van het landelijke Lean & Green Off-Road programma van de Topsector Logistiek.

 joint corridors

Joint Corridors zijn gezamenlijke transportverbindingen via de binnenvaart en/of het spoor waarbij meerdere verladers en vervoerders met elkaar samenwerken en innoveren.
Door het bundelen van vrachtvolumes, kennis, ervaring en creativiteit van de bedrijven en kennisinstellingen worden buitengewoon betrouwbare en hoogfrequente transportverbindingen zeer kansrijk. Door lading van verschillende verladers met eenzelfde bestemming te bundelen, kan een Joint corridor opgezet worden.
Tevens is een Joint Corridor een robuust en duurzaam alternatief voor klassiek individueel wegtransport. Denk hierbij naast winst voor alle deelnemers ook aan leefbaarheid en bereikbaarheid van Brabant en haar omgeving.

 

Het doel is het opstarten van nieuwe en opschalen van bestaande Joint Corridors. MCA Brabant doet dit niet alleen. Samen met LCB, verladers en vervoerders zal de komende jaren een aantal Joint Corridors verder ontwikkeld worden.

 

Voorbeelden van succesvolle Joint Corridors zijn de West-Brabant Corridor (WBC) en de Tilburg-Rzepin (Polen) Corridor. De WBC is een binnenvaartverbinding, waarbij de lading van de Inland terminals in Moerdijk, Oosterhout en Tilburg wordt gebundeld voor de deep sea terminals in de haven van Rotterdam. De Joint Corridor Tilburg-Rzepin (Polen) is een spoorverbinding tussen Tilburg en Polen, waarbij lading van diverse Brabantse verladers wordt gebundeld op een spoorverbinding die is opgezet door GVT en H.Essers.

 

Naast deze Joint Corridors is MCA ook bezig met het initiëren van nieuwe verbindingen.
Zo wordt er op dit moment onderzocht of er bundeling kan worden gemaakt tussen de terminals in Noordoost-Brabant in een nieuwe corridor, de Maascorridor. Er wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden vanaf de haven van Moerdijk per spoor en binnenvaart en aansluiting op ShortSea. Dieper in Brabant wordt gekeken of de regio Zuidoost aan kan sluiten op de bestaande corridors over water vanuit Veghel en Tilburg en wat de mogelijkheden zijn voor meer gebruik van het spoor.